Slösar vi pengar?

Slösar vi pengar?

Jag har funderat fram och tillbaka hur mycket jag och E skulle kunna gå ner i lönearbete. Att gå ner i arbetstid frigöra ju massor av fritid som man kan lägga på det man vill. Men självklart är det inte möjligt att gå ner hur mycket som helst. I dagsläget verkar det som om vi kan gå ner till ca 80% båda två. Eller 80% och 60%. Drömmen är ju att jobba 50-60% båda två. Men det är inte möjligt i dagsläget. Men vad skulle vi behöva göra för att komma dit är frågan. Det första är att se till att betala av vår del av Björkhäll. Om vi skulle jobba heltid och verkligen spara allt som går kan vi lösa det på 3-5 år. Men ingen av oss är direkt sugna på att göra på detta sätt. Varför inte? Vi är båda överens om att vi vill ha mer tid för varandra nu. För att ta hand om vårt förhållande, fritiden och gården. Att bränna ut sig är inte ett alternativ. Jag har inte kommit fram till riktigt än hur vi ska lägga upp det här med det ekonomiska. Lönarbetets inkomster ska ju precis det vi behöver och samtidigt kan amortera av lånet så sånabbt som möjligt. Vad man behöver är ju individuellt, men om man ser det ur ett leva-enkelt-perspektiv. Jag vill äga Björkhäll, att vara lånefri är viktigt för oss båda. Sen vill vi gärna ha en buffert i fall det skulle hända något. Om vi skulle bli sjuka eller om vi behöver laga något sort på gården. Så hur löser man dessa komplexa frågor. Jag vet inte. Kanske behöver man göra klart för sig själv vad man behöver och inte behöver här i livet. Framför allt vad man inte behöver.

Igår började jag med ett experiment för att stämma av mig själv. Något som både är otroligt skrämmande men ändå nyttigt. Jag har börjat skriva kassabok. Så jag har skrivit ner alla utgifter sedan förra lönen fram till idag och tänker göra det till slutet av månaden. Då får jag faktiskt svart på vitt vilka olika köp jag gör. Både jag och E tycker att vi inte köper några onödiga saker. Vi tycker att vi har bra koll på allt vi handlar. Vi köper nästan aldrig något nytt till oss själva. Jag tycker inte om konsumtions-idén och tänker alltid flera gånger innan jag köper grejer. Ja, vi har koll på att vi inte köper nya prylar, kläder mm. Vi är inte intresserade av sånt. Men alla andra utgifter då? Hur bra koll har vi egentligen på dessa?

I mitt experiment har jag redan hittat lite olika mönster. Till exempel så handlar vi oftast mat sporadiskt. När något är slut går vi till affären och köper smör, ost och sen dimper det ner något oplanerat. Detta gör att tillexempel matposten verkar vara större än vad vi trott. Vi lägger ju alltid undan en viss summa som vi tror att vi köper mat för. Men nu när man ser alla dessa småinköp så blir det mer än vi fatsikt trott. Här finns det hundralappar att spara in på! En annan sak som jag kan se är att vi har ganska dyra telefonabonnemang. Det är nog något jag kommer se över. Ingen av oss har någon avbetalning på telefonen men ändå blir det ganska dyrt varje månad.

Det är som sagt lite läskigt men nyttigt att föra detaljerad kassabok på varendaste lilla krona man lagt ut. Jag tror att det är först nu jag verkligen kan se hur vi ska kunna spara in på utgifterna och genom detta se möjligheterna att kunna gå ner mer i tjänst. För handen på hjärtat, vi har faktiskt råd att gå ner i arbetstid (om man vill) om man slutar med onödiga inköp.

 

/ Johanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *