Överraskningar del 1

Överraskningar del 1

När man skaffar sig ett gammalt hus kommer det oftast överraskningar. I Björkhäll kom kanske fler än vad vi trott. Det är verkligen tur att vi har varandra. Om jag och min Emil skulle stått med det som behöver göras själva vet jag inte hur jag skulle orkat. I dagsläget har vi inget badrum, inget avlopp, inget riktigt kök som fungerar, kallt inomhus då det drar genom hålen i väggen och inget värmesystem. Som tur fungerar ju utedasset, duschen på jobbet och tvättmaskin hos vännerna.

Den första överraskningen vi hittade i Björkhäll var i början av sommaren. Då upptäckte vi en liten fläck i ena hörnet på golvet, i det rum som skulle bli Emils och mitt sovrum. Utan att ens tveka började vi riva upp golvet. Under det vackra trägolvet fann vi massor av sågspån(!!). Trägolvet vilade på rönta golvbjälkar som i sin tur låg på allt detta spån. Bjälkarna hade börjat återgå till naturens kretslopp. De förra ägarna hade sagt något om att golven var lite kalla. Det är inte så konstigt då spånet hade sjunkit ihop och det fanns en luftspalt på ca 20 cm mellan spån och trägolv. Efter mycket oro och en heldel efterforskningar, där vi frågade diverse experter från alla olika håll, bestämde vi oss för att gjuta en platta. Det finns mycket åsikter om vad man bör och inte bör göra i gamla hus men efter mycket om och men fick komfort gå före gamla byggnormer. Så, gjuta en platta fick det bli. Hur svårt kan det vara? Det är bara några steg bort fick vi höra.

Det enda vi behövde göra vara bara att: Få bort allt spån, fylla i makadam, lägga i alla avloppsrör, lägga på isolering, armering, golvvärmerör och sedan gjuta en platta. Lätt va?

Allt detta bestämde vi oss för att göra själva. Vi är ju ändå fyra personer och alla hade ju sommarledigt då. Allt man behöver är ju några spadar, skottkärror och folköl. Dock är inget är så enkelt som man tror, bara att gräva ut allt spån tog oss två månader. Efter utgrävningsarbetet fortsatte flera veckors arbete med att fylla igen grunden med singel, isolering, golvvärme och sedan gjuta en platta.

Detta är en av flera stora omfattande renoveringar som påbörjats. Eftersom grunden blev en sådan stor renovering då allt som stod på golven behövdes kastas ut gick inte riktigt planen ”ett-rum-i-taget”.

Allt detta jobb för att få leva ett enklare liv?
Som sagt, ibland blir det lite mer jobb än man tänkt sig.

 

Björkälls kök innan vi upptäckte överraskning nummer ett!
Björkälls kök innan vi upptäckte överraskning nummer ett!
Sovrummet när vi upptäck skadan!
Sovrummet när vi upptäck skadan!
Nu är alla fina brädgolv bortrivna och det är dags att gräva bort spånet. Det är ca 50 cm spån!
Nu är alla fina brädgolv bortrivna och det är dags att gräva bort spånet. Det är ca 50 cm spån!
Så hör rötna var samtliga bjälkar i grunden.
Så hör rötna var samtliga bjälkar i grunden.

img_4995Lite kass bild, men efter allt spån var utlagt passade vi på att byta alla gamla avloppsrör mot nya.

 

Fortsättning följer…

2 thoughts on “Överraskningar del 1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *